PERESTROIKA SONGSPIEL:
THE VICTORY OVER THE COUP I 2008 I 26’00”

CHRONICLES OF PERESTROIKA I 2008 I 16’46”

21 augustus 1991. De dag van de mislukte coup tegen de Perestroika, de hervormingspolitiek van Sovjetleider Gorbatsjov. Het is de dag waarop de democratie haar ultieme overwinning lijkt te behalen en het volk zich in staat acht om een nieuwe, rechtvaardige maatschappij op te bouwen. De film heeft de structuur van een antieke tragedie: er is een koor en een groep van vijf helden. Hoe dachten die helden over de samenleving? Samen met de film worden de Chronicles of Perestroika gepresenteerd, een verslag van verschillende grote manifestaties in Sint-Petersburg tussen 1987 en 1991, de periode van de Perestroika.

 

CHTO DELAT (RUS/°2003)

Chto Delat betekent "wat er dient te gebeuren?". Het is een collectief van Russische critici, filosofen, kunstenaars en schrijvers. Ze slaan een brug tussen politieke theorie, kunst en activisme, maken werken met video, installaties en stedelijke interventies. Ze hebben ook radioprogramma’s en geven een krant uit. Momenteel is er werk van hen te zien in het Van Abbemuseum, Eindhoven. In 2007 namen ze deel aan U-TURN, de Quadriënnale voor hedendaagse kunst in Kopenhagen.

Het Perestroika project is gerealiseerd door Olga Egorova (aka Tsaplya), Dmitry Vilensky, Natalia Pershina (aka Gluklya), Nik Oleinikov samen met componist Mikhail Krutik.

Perestroika Songspiel: The Victory over the Coup, 2008
Single channel video, colour, sound, 26’00’’
Courtesy the artists